
Banka Hesabı Kapatma En Kolay ve Pratik Yöntemi

Banka hesabı açmak kadar, kapatmak da müşteriler tarafından merak edilen ve sık sık aranan bankacılık işlemlerinden sadece biridir. Banka hesapları, para transferlerinden tutun da, diğer tüm parasal işlemlerimizde bizlere yardımcı olan araçlardır. Bu bankacılık uygulamaları, her birey için her bankadan özgürce açılabilecek şekilde tasarlanıyor. Elbette hesap açmak kadar, kapatmak kadar da hakkınız var.
Tüm bankalar, kendilerine ait sistemler kullanmaktadır. Bu sistemlerin geneli artık tamamen internet ve mobil ortamlara taşınmış durumda. Yani bankalardan hesap açma işlemleri, hiçbir yere gitmenize gerek kalmadan tek bir telefon ile halloluyor. Hatta görüntülü görüşmeler sayesinde, açılan hesabınızı da anında kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Ancak hesap kapatma işlemleri, sadece şubelerden yapılabilen işlemlerdir. Yani internet bankacılığı kullanarak yapmak çok mümkün görünmüyor.
İnternet bankacılığından hesap açabilirken, hesap kapama işlemlerini şubelerden yapmanız gerekiyor.
Peki banka hesapları nasıl kapatılır, gelin birlikte inceleyelim.
Banka Hesabı Nasıl Kapatılır?
Günlük yaşamımızın birçok noktasında bankacılık işlemleri her durumda mevcuttur. Bizde yazımızda banka hesabı nasıl kapatılır?
Banka hesabı nasıl kapatılır? Yaygınlaşan bankacılık uygulamaları ödemelerde ve birçok noktada hayatın içindedir. Birden fazla sayıda bankada hesap açtırma imkanı olması bankacılar açısından oldukça caziptir. Ancak banka kullanıcıları zamanla aktif olmadıkları banka hesaplarını kapatma girişimlerinde bulunabilirler. Bizde bundan hareketle banka hesabı nasıl kapatılır? Bunu ele alacağız. Fakat bundan önce banka hesabı kapatma konusunu ele alalım.
Banka Hesabı Kapatma
Banka hesapları ödeme ve yatırım gibi durumlarda oldukça faydalıdır. Bu yüzden birçok kişinin en az bir tane banka hesabı bulunmaktadır. Fakat bazı durumlarda çok sayıda hesabın olması istenmeyeceği için bunları kapatma yoluna gitmek mümkündür.
Banka hesabı kapatma işlemlerini birkaç farklı yolla yapmak mümkündür. İlk olarak internet bankacılığı, müşteri hizmetleri ya da dilekçe yazarak bankaya gitmeden hesap kapatma işlemini gerçekleştirmek mümkündür. Bunun dışında ilgili banka şubesine direk giderek hesap kapatma işlemi gerçekleştirilebilir.
Banka kapatma işlemlerinden biri olan dilekçe yazarak hesap kapatma işlemi çok fazla bilinmeyen bir yöntem olduğu için yazımızın devamında buna yer verelim.
Banka Hesap Kapama Şubeden Nasıl Yapılır? Dilekçe Örneği
Banka hesap kapama yollarından biri olan dilekçe yazmak için birtakım gerekleri yerine getirmek gerekir. Öncelikle ilgili bankanın hesabı kapama dilekçesini mail, faks, e-posta yollarından hangisini tercih ettiği dikkate alınmalıdır. Bundan sonrasında ise aşağıda vereceğimiz banka hesap kapama dilekçe örneği ile bankaya müracaat edilmelidir.
…………………………..Bankası Genel Müdürlüğü’ne
Bankanızın, ……………….. şubesinde bulunan ………… Numaralı banka hesabımın kapatılması konusunda gereğinin yapılmasını arz ederim.
Ad – Soyad
İmza
TC Kimlik No:
Tarih:
Adres: ……………………………………………………………………………………
Cep Telefonu: ……………………………………
Yukarıda sunmuş olduğumuz banka hesap dilekçesi ilgili bankanın genel müdürlüğüne hitaben yazılmıştır. Eğer ilgili bankanın bağlı bulunduğu şubeye dilekçe yazılıyorsa mutlaka yazılan şubenin bulunduğu il ve ilçe belirtilmelidir.
Tüm bunlara bakıldığında banka hesabı kapatma işlemleri birkaç alternatiften oluşur. Dilekçe ile banka hesabı kapamada bunlardan biridir.
İnternet Üzerinden Pratik Şekilde Banka Hesabı Nasıl Kapatılır?
Banka hesabını kapatmak için ikinci yöntem ise internet üzerinden ve mobil bankacılığı kullanarak pratik ve kolay bir şekilde işlem yapmak olacaktır. Bunun için ben Akbank kullanıcısı olduğum için akbank internet şubesine girerek sizi tam yolu göstermek istedim. Sizde kendi kullandığınız bankanın internet şubesine veya mobil bankacılığına girerek;
→ Hesaplarım → Tüm Hesaplar
sekmelerini izleyerek kapatmak istediğiniz hesabın üzerine tıklayarak açılacak seçeneklerden hesap kapatma seçeneğini işaretleyebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi altını mavi olarak çizdiğim ve ok ile gösterdiğim kısımda hesabı kapat yazıyor. Bu butona bastığınızda kısa bir sürede pratik bir şekilde hesabınız kapatılmış olacaktır.
İlgili Banka Müşteri Hizmetlerini Arayarak Hesap Kapatmak
Bu işlem size biraz daha zahmetli gelebilir çünkü bir müşteri temsilcisine ulaşmak için gerçekten iyi bir zaman harcamanız ve sinirlerinizin sağlam olması gerekiyor. Çünkü müşteri hizmetlerini aradığınızda karşınıza çıkan yapay zekalı telesekreterlere derdinizi anlatana kadar yorulabilirsiniz.
Ama yine de mevcut bir banka hesabını kapatmak için bu yöntem geçerlidir. Kimlik bilgilerinizi doğrulayarak size sorulan güvenlik sorularına doğru cevap verdikten sonra da telefonla banka hesabı kapatma işleminiz gerçekleştirilebilir.
Banka Hesabı Kapatma Ücretli mi?
Kişilerin kullanmadıkları banka hesaplarını kapatmaları için ödemeleri gereken bir ücret bulunmamaktadır. Banka hesabı kapatma ücretli mi? Ancak hesap içerisinde geçmiş dönemden kalan bir borç bulunuyorsa bununla alakalı olarak borç kapatma işlemi yapmadan hesabı komple kapatmaları mümkün değildir. Bu sebeple denebilir ki; içinde borç bulunmayan banka hesapları ücretsiz şekilde kapatılabilmektedir. Bu işlemi yapabilmek için yapmanız gereken tek şey yukarda örneği bulunan işlem dilekçesini ilgili kuruma iletmektir.
Bu dilekçe sizin banka hesabınızı kapatmak istediğinizin sözlü beyanıdır. Dilekçenin ardından talebiniz işleme alınır ve banka hesabınız eğer içinde borç yoksa kapatılır.
Hatta bazı bankalar, sadece sıra aldıktan sonra talebinizi yerine getirerek de hesabınızı kapatabiliyor. Bazı bankalar ise önce talep alıyor, hemen ardından hesabınızı neden kapattığınız konusunda sizi arıyor. Daha doğrusu hesabınızı kapatmamanız için bir ikna çalışması yürütebiliyor.
Banka Hesabı Kapatmak için Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Banka hesabınızı kapatmak için dilekçe vermeniz yeterlidir. Kalan işlemler için sizden hiçbir şekilde ücret talep edilmez. Hatta bunun aksine banka işleyişlerinde yapılan değişikliklerin ardından kişiler hesaplar için aylık ya da yıllık olarak hesap aidatı ödemek durumunda kalırlar. Bu sebeple kullanmadığınız hesaplar için borç ödemek istemiyorsanız mutlaka hesabınızı kontrol etmeniz gerekir. Hangi bankada hesabınızın olduğunu bilmiyorsanız bunu e-Devlet elektronik sistemi üzerinden sorgulayabilirsiniz.
Hesabınıza giriş yaptığınızda karşınıza çıkacak ekrandan banka hesabı sorgulama araması ile ilgili sayfaya yönlendirilirsiniz. Böylece kullanmadığınız bir hesap için ekstra ücret ödemenize gerek kalmadan kullanmadığınız tüm hesapları olayca kapattırabilirsiniz. Bu işlemler tamamen ücretsiz ve size maddi anlamda fayda sağlayacak işlemlerdir.
Banka hesapları kapatılırken, içinde bakiye olmaması gerekiyor. Banka hesaplarında bulunan 1 kuruşluk bakiye bile, hesabın kapanmasına engel oluyor. Bu sebeple gitmeden önce hesabın boş olduğundan emin olmalı ve hemen ardından kapatma başvurusu yapmalısınız. Dilekçenizi bankaya sunduktan sonra kapatma işlemi çok kısa sürede gerçekleşecek ve hesabınız tamamen kullanıma kapanacaktır.
İlgili Makale : Döviz Bozan ATM’ler
Kullanılmayan Boş Banka Hesapları Ne Zaman Kapanır?
Kullanılmayan banka hesapları kendi kapanır mı, şöyle açıklamalıyım,180 gün süresince hesabınızda herhangi bir hareket yok ise bu hesap hareketsiz hesap olarak tanımlanır ve zaman aşımına kadar kendiliğinden kapanmaz. Böyle bir hesaba sahipseniz yukarıda anlattığım adımları izleyerek hesap kapatma yoluna gidebilirsiniz.
Hareketsiz Hesaplardan Hesap İşletim Ücreti Alınır Mı?
Bir diğer merak edilen ise hareketsiz yani kullanılmayan banka hesabından hesap işletim ücreti alınır mı oluyor onuda şu şekilde anlatalım, “Türkiye Bankalar Birliği” (TBB), yayımlamış olduğu bildiriye göre yine 180 gün süresince hareketsiz olan hesaplardan, hiç bir suretle hesap işletim ücreti tahsil edilemeyecek ve bu alacak altında icra takibi başlatılamayacaktır. Bu yasal değildir.
Eğer 180 günden fazla hareketsiz olan hesabınız var ise ve hesap işletim ücreti yansıtılmış ise bankalar ters işlem kaydı yaparak hesapları bu hesabı iptal etmeleri gerekmektedir. Bu hakkınız olduğunu unutmayın.
Kaynaklar
Araştırmalarımda bilgi edindiğim kaynaklar ve blogların bağlantı listesini aşağıda bulabilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış.