
Konut Kredisi Evin Değerinin Yüzde Kaçını Veriyor? (% ?)

Bankalar konut kredisinin yüzde kaçını veriyor sorusu, yıllardan beri eksik ya da yanlış bilinen bankacılık soruları arasında yer almakta. Bankalar eksper değerinin yüzde kaçını veriyor şeklinde de karşımıza çıkan bu soru, konut kredisi sürecinin en önemli noktalarından biri konumunda.
Zira konut kredisi çekerken ne kadar kredi çekebileceğinizi bilmemeniz halinde hayalinizdeki evi alamayabilir ya da tahmin ettiğinizden daha fazla peşinat ödemek durumunda kalabilirsiniz. Bu tür sorunların önüne geçebilmek adına sizlere en doğru ve en güncel bilgileri sunduğumuz kapsamlı içeriğimizi dikkatle okumanızı, özellikle önemli noktaları gözden kaçırmamanızı tavsiye ederiz.
Mortgage Kredisi Eksper Değerinin Yüzde Kaçını Veriyor?
Ekspertiz değerine göre 2 farklı şekilde cevaplanabilmekte. Ekspertiz değeri için kamu tarafından belirlenen 500.000 TL sınırı, buradaki hesaplamaların en can alıcı noktası konumunda. Zira ekspertiz değeri 500.000 TL’ye kadar olan taşınmazlarda eksper değerinin %90’ına kadar kredi çekebiliyorsunuz.
Pandemi kaynaklı bankacılık yasalarından biri olarak hayatımıza giren bu kural, hâlâ geçerliliğini korumakta. Yani alacağınız konutun ekspertiz değeri 500.000 TL’ye kadar olduğunda eksper değerinin %90’ına kadar kredi çekebiliyorsunuz.
Ekspertiz değeri 500.000 TL’nin üzerinde olan konutlarda ise eksper değerinin %80’ine kadar kredi çekebilmek mümkün. Şimdi de örnekler üzerinden vermiş olduğumuz cevapları somutlaştıralım. Diyelim ki bankaya yaptığınız kredi başvurunuz olumlu karşılandı ve alacağınız konut için ekspertiz gönderildi.
Ekspertiz değeri 400.000 TL olarak belirlendiyse 400.000 TL’nin %90’ına tekabül eden 360.000 TL’ye kadar kredi çekebiliyorsunuz. Eğer ekspertiz değeri 1.000.000 TL olsaydı 500.000 TL sınırını geçtiği için %80’i kadar, yani 800.000 TL’ye kadar kredi çekebilecektiniz.
Banka Eksperi Ev Değerini Belirlerken Neleri Baz Alıyor?
Kira ödemekten sıkılan ve konut kredisi çekmek isteyen kişilerin yada mevcut konutlarını satarak daha iyi bir daire ev almak isteyenlerin sayısı her geçen gün arttığını biliyoruz. Fakat evlerini satacak kişiler acaba benim evimin değeri ne kadar sualini her iki taraf yani satıcılar ve alıcılar çok merak etmektedir.
Bununun merak edilmesinin en büyük sebebi kredi çekecek ve evini satacak olan her iki taraf içinde oldukça önem arz etmektedir. Bunun sebebi kullanılacak mortgage kredisinin miktarını belirleyecek olmasıdır. Çünkü evi değerlendirmeye gelecek olan yetkili ekspertiz raporu satılacak veya satın alınacak evin değerini verecek olduğu rapor ile belirleyecektir. Bankaların yönlendireceği yetkili ve sorumlu ekspertiz satılacak olan veya alınacak evin değerini belirlemek için şu maddelere dikkat edecektir;
- Evin toplam metrekaresi ( En boy vb.)
- Konutun tam olarak mevkii ( Hastane, Yol, AVM gibi yerlere yakın olup olmadığı )
- Evin kaçıncı katta bulunduğu
- Evin cephesinde bir deniz manzarası veya güzel bir manzara olup olmadığı
- Site içerisinde olup olmadığı
- Kapalı otoparkının bulunup bulunmadığı
- Çocuk parkı ve sosyal alanlarının olup olmadığı
gibi bazı maddeleri değerlendirerek eve bir bedel biçecektir. Birde konut kredisi verilmeyen durumlar var bunları burada bulabilirsiniz. Ekspertiz raporu bankaya iletilecek ve evin % 80 kısmına kredi kullanıdırılacaktır. Fakat son Covid pandemisi ile birlikte yasal olarak bu yüzdelik kısımda bir değişiklik olmuştur konumun devamında sizlere bununla alakalı detay vereceğim.
Eksper Ev Analizi Yaptıktan Kaç Gün Sonra Konut Kredisi Çıkar?
Hemen yeri gelmişken bu konuya da açıklık getirelim evin yüzde kaçına kredi çıkar sorusu ile beraber ekspertiz sonrası konut kredisi kaç günde çıkar diye heyecanlı ev sahibi adayları merak etmektedir. Banka eksper raporu ön onay için uzmanların incelemesine sunulur.
Uzmanlar bu raporları ve evrakları yaklaşık bir hafta (7 gün ) gibi bir sürede ilgili bankalara iletecektir. Bu süreç konut kredisinde ön onay olarak geçmektedir. Rapor bankaya ulaştıktan sonra kesin onay için banka işlemleri beklenir. Bu süreçte yaklaşık 3 gün kadar sürebilmektedir.
Ev Değerinin Tamamına Kredi Almak Mümkün Mü?
Tabi ev almak isteyen sayısı oldukça fazla fakat dar gelirli insanların birikmiş peşinatları bulunmuyor ve peşinatsız ev alınır mı veya evin değerinin tamamına kredi veren bankalar var mı, gibi araştıranların sayısı da hiçte azımsanmayacak kadar çok. Fakat bu süreç yasal düzenlemeler ile sınırlandırılmıştır.
Bankalar ekspertiz değeri ile konut kredisine uygun evlerin sadece % 80′ ne kredi kullandırmaktadır. Sadece pandemi sürecinde özel bir izinle % 90’ı kadarına kredi kullandırılıyor. Bu pandemi bittikten sonra devam eder mi, şuanda burası bir muamma…
Şifahen Konut Kredisi Başvurusu Ev Değeri Hesaplama Tablosu
Sizlere örnek bir hesaplama yaparak alabileceğiniz konut kredisinin bir hesaplaması ile tablolu şekilde anlatmaya çalışacağım. Örnek verelim 30.000 TL bir birikmiş paramız olsun. Beğendiğimiz ev için ekspertiz gitti ve evin değeri 350.000 TL Olarak belirlendi. O zaman tablomuz şu şekilde olacaktır;
Peşinat Tutarı | Evin Değeri | Evin % 90 Oranında verilecek kredi |
30.000 TL | 350.000 TL | 315.000 TL |
yani bu tabloya göre evi almak için yaklaşık 5.000 TL kadar paraya ihtiyacınız olacak çünkü paranız yeterli kalmıyor. E tabi tapu masrafları ve diğer masraflarıda göz önünde bulundurduğunuzda size ekstra gerekli olan para artacaktır.
Covid 19 Kapsamında Konut Kredisi % 90 Değişikliği Nedir?
Gelelim en çok merak edilen peşinat % 10, konut kredisinde evin değerinin % 90 kredi resmi gazete değişikliğine. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi normal şartlarda satın alınacak evinin en fazla % 80’i oranında kredi kullanılabiliyordu normal şartlarda… Faka Covid 19 pandemisi ile yatırımların azaldığı ve ihtiyaç sahiplerinin zor durumda kalmasından dolayı hükümet resmi gazetede yayınlanan bir karar ile % 20 peşinat oranını % 10 a düşürdü. Bu da demek oluyor ki evin ekspertiz değerinin % 90’ı oranında kredi kullanabileceksiniz.
Evin Ekspertiz Değeri | Eve Çıkacak Kredi Oranı | Peşinat tutarı |
500 BİN TL Altı | % 90 | % 10 |
500 BİN TL Üstü | % 80 | % 20 |
Ekspertiz Değerine İtiraz Edilebilir Mi, Nasıl?
Konut kredisi çekecek olanların ekspertiz ile alakalı en çok merak ettiği hususlardan bir diğeri de ekspertiz değerine itiraz nasıl yapılır? şeklinde karşımıza çıkıyor. Ekspertiz değerine itiraz edebilmek için elinizde somut veriler olmalıdır. Örneğin; 600.000 TL’ye satın alacağınız bir taşınmazın ekspertiz değerinin 400.000 TL çıktığını varsayalım. Eğer o evin gerçek değeri 600.000 TL dolaylarında ise ortada ciddi bir hata var demektir.
O bölgede satılan benzer özellikteki dairelerin satış fiyatını öğrenerek bu verileri bir araya toplayabilir, daha sonra bankanıza doğrudan ekspertiz itiraz başvurusunda bulunabilirsiniz. Ekspertiz itiraz başvurusu, banka tarafından değerlendirmeye alınır ve ilgili firmaya iletilir.
Firma, rapor üzerinde tekrar inceleme yaparak yeniden değerlendirme yapabilir. Böyle durumlarda ekspertiz değeri önceki rapordan daha düşük olmayacaktır. Firmalar ya ortalama %10’luk bir değişimle ya da hiçbir değişiklik yapmadan bankaya geri dönüş sağlar.
Eğer yeni değer eski değerden farksız ise yine aynı değer üzerinden işlem gerçekleştirilir; fakat yeni değer önceki ekspertiz değerinden fazla ise bu defa yeni değere göre hesaplama yapılır.
Bu konu ilginizi Çekebilir : Emekli Maaşını Başka Bankaya Taşıma
Hangi Durumlarda Çift Ekpertiz Uygulaması Yapılarak Ev Değeri Belirlenir?
Çok yüksek değerli taşınmazların ekspertizinde banka tarafından birden fazla ekspertiz zorunluluğu uygulanabilir. Birçok banka, değeri 5.000.000 TL’nin üzerinde olan taşınmazlar için en az 2 adet ekspertiz talep ederler ve bu ekspertizler sonucunda alınan değerlerin ortalamasına göre hesaplama yaparlar.
Örneğin; bir ekspertiz firması bir taşınmaza 6.000.000 TL değer biçerken bir başka firma tarafından yapılan ekspertizin sonucu 6.200.000 TL olabilir. Böyle bir durumda her ikisinin ortalaması olan 6.100.000 TL, ekspertiz değeri olarak kabul edilecektir. Yüksek tutarlı konutların alımında 2 farklı ekspertiz yapılması yöntemine başvurulabilmektedir. Bir önceki kısımda da ifade ettiğimiz üzere her iki ekspertizin masrafı kredi müşterisi tarafından ödenecektir.
Henüz yorum yapılmamış.